Lippukunta

Ilkan Partiolaiset ry on partiolippukunta eli partiotoiminnan paikallisyhdistys Ilmajoella. Lippukuntamme jäsenmäärä on kasvanut parin viime vuoden aikana 85:stä 120:een (päivitetty vuoden 2021 lopussa). Lippukunnan taustayhteisönä toimii Ilmajoen seurakunta.

Ei huolia tai murheita, kun tullaan Ilmajoelta
IP, IP, parempaa ei oo eikä tuu!

Toiminnassamme kaikki pääsevät osallistumaan ja tekemään – olitpa sitten vasta partion aloittanut ekaluokkalainen tai myöhemmin partiosta kiinnostunut aikuinen. Yläikärajaa ei ole! Toimintamme ytimessä ovat johtajiemme pyörittämät viikoittaiset kokoontumiset ja muutaman kerran vuodessa toteutettavat viikonloppuretket metsäkämpällemme. Lisäksi osallistumme alueen, piirin ja keskusjärjestön järjestämiin tapahtumiin, kuten leireille, vaelluksille tai kisoihin.

Historia

Historiamme katsotaan alkaneeksi vuonna 1919, kyseiseltä vuodelta on ensimmäisiä merkintöjä partiotoiminnasta. Sotavuosien aikana toiminta oli tauolla ja virkistyi sitten myöhemmin uudelleen. Tytöt ja pojat toimivat aluksi omissa erillisissä lippukunnissaan – Ilkan tytöt ja Ilkan pojat. Vuonna 1977 Ilkan tyttöjen nimi muutettiin Ilkan Partiolaisiksi ja Ilkan pojat yhdistyivät kyseiseen lippukuntaan vuonna 1978. Näin ollen nykyisen lippukuntamme perustamisvuodeksi katsotaan v. 1932, jolloin Ilkan tytöt virallisesti perustettiin.

Ilmajoella toimineita muita lippukuntia ovat olleet ainakin seuraavat: Ilmajoen Eräveikot, Kevään tytöt, Toimen Sirkut, Toimen Veikot ja Tervahaminan Pojat.

Lippu ja huivi

Ilkan Partiolaisten lipussa on Jaakko Ilkan puumerkki, jota ympäröivät vihreät lehvät. Lippua voidaan käyttää esimerkiksi paraateissa tai muissa juhlavissa tilaisuuksissa.

Lippukunnan huivissa toistuu Jaakko Ilkan puumerkki, ja huivin reunoja kiertävät mustat kanttinauhat. Uusi huivinomistaja kirjailee puumerkin valkoisella langalla omaan huiviinsa. Partiohuivin ulkonäkö vaihtelee partiolaisen pestin mukaan riippuen siitä, toimiiko hän lippukunnassa, piirissä vai keskusjärjestössä. Lisäksi isoilla leireillä on tapana käyttää omaa leirihuivia. Lähtökohtaisesti lippukuntahuivi on kuitenkin jokaisen partiolaisen perusasuste.

Ilkan Partiolaisten lippu

Ilkan Partiolaisten huivi