Ilkan Partiolaiset 90 vuotta – Osa 1

Noin kuukausi sitten, 3. syyskuuta, lippukuntamme entiset ja nykyiset jäsenet, naapurilippukuntien sekä yhteistyötahojen edustajat kokoontuivat viettämään Ilkan Partiolaiset ry:n 90-vuotisjuhlallisuuksia. Päivän ohjelma koostui kolmesta kokonaisuudesta: raivaajapatsaan huivituksesta, pääjuhlasta kunnantalolla ja iltanuotiosta lippukunnan kämpällä.

Onnistunutta juhlapäivää muistellaksemme palaamme juhlallisuuksiin vielä muutaman uutisjulkaisun kautta. Juhlasta voit lukea myös 7.9. julkaistusta Ilmajoki-lehdestä ja lippukuntamme sosiaalisen median kanavilta Instagramista ja Facebookista.

Kuva 1 Lipunkantajat valmistautuvat patsaan huivitukseen (Kuva: Satu Salo-Jouppila)

Raivaajapatsaan huivitus

Ennen pääjuhlaa huivitettiin Ilkan kentällä sijaitseva raivaajapatsas. Lippukunnanjohtaja Antti Siro luki juhlaa koordinoineen Sara Mäki-Latvalan kirjoittaman puheen ennen huivitusta. Puhe luettavissa nyt myös tässä alla.

”Raivaajapatsas on yleisnimi Suomen maanraivaajien kunniaksi pystytetyille näköispatsaille, joissa on tyypillisesti kuvattuna suokuokalla suota raivaava mies. Suomessa patsaita on pystytetty 13:lle paikkakunnalle. Suomessa raivattiin erittäin paljon maata 20- ja 30-luvulla. Patsaita ryhdyttiin pystyttämään 40-luvulla siirtoväen tarvitseman maanraivaamisen ja lisämaiden raivaamisen kunniaksi. Ilmajoen raivaajapatsas on nimeltään Lakeuden raivaaja ja se pystytettiin vuonna 1954.

Vuosi tämän jälkeen, 1955, lippukuntamme historiikkiin on kirjattu muistiin seuraavanlaisia tapahtumia:

Ilkan poikien lippukunnanjohtajaksi ryhtyi Kalevi ”Köpi” Halme. Poikien huivin mallista oli ilmeisesti ollut erimielisyyttä, koska Köpi on kirjannut muistiin seuraavan asian: “Vihdoinkin on päästy yksimielisyyteen lippukunnan huivista, joka on suunnilleen ylläkuvatun näköinen. Piirros huivista ja selostus: Huivin kärjessä oleva kuvio on Ilkan puumerkki ja kuvaa jousta. Se on 7 cm korkea, 5 cm leveä ja 3 mm huivin reunasta on 0,8 cm:n levyinen musta raita.” Huivin suunnitteli ja teki Köpi.

Seuraavana vuonna -56, Lasse Peltosen ollessa lippukunnanjohtajana, huivi päätettiin ottaa virallisesti käyttöön kesän aikana.

Kuva 2 Aurinkoinen sää suosi juhlapäiväämme (Kuva: Satu Salo-Jouppila)

Nykypäivänä tuo kyseinen huivi on käytössä Ilkan partiolaisten lippukunnalla. Ilkan pojat liittyivät mukaan Ilkan tyttöjen toimintaan vuonna -77 ja yhteislippukunnan nimi otettiin virallisesti käyttöön -80. Ilkan poikien huivista tuli yhteinen tunnus tuon yhdistymisen myötä.

Vuonna 2012 nykyisen lippukunnan täyttäessä 80 vuotta, heräsi idea jättimäisestä Ilkan partiolaisten huivista. Huivi mitoitettiin Raivaajapatsaalle ja patsas huivitettiin ensimmäistä kertaa 80-vuotisjuhlan yhteydessä. Ennen 80-vuotisjuhlaa, ohikulkijat saattoivat nähdä Elsa Lahden patsaan kaulassa keikkumassa, mittanauha mukanaan. Huivin suunnittelu ja ompelu on Elsan aikaansaannosta.” Seuraavan kerran sitten viimeistään 100-vuotisjuhlissa!

Kuva 3 Jättimäisen huivin sisään mahtuu ainakin kaksi tai kolme partiolaista. Testattu on! (Kuva: Satu Salo-Jouppila)